Boek een overnachting in Oostende

Hourglass, 2017

Hourglass, 2017
JOHANNA VAN OVERMEIR Canadaplein 1/a, 8400 Oostende

Het veelzijdige werk van Johanna Van Overmeir (1983, Duffel) omvat performance, videowerk en installatie. De relatie tot tijd en ruimte is een terugkerend element, dat ook in deze installatie sterk aanwezig is. 
 
Hourglass bestaat uit een reuze petrischaal gevuld met water, en een kleine zandloper die via een aantal projecties wordt uitvergroot op een wand.
 
Op het themaschilderij "het vlot van Medusa" van Géricault is er één persoon in het bijzonder die haar aandacht trekt en die ze uitlicht in een performance. Het is de figuur die half naakt op het vlot ligt, met zijn hoofd onder water. Deze persoon geeft zich als het ware over aan de zee, de strijd is voorbij, hij verkiest een andere wereld boven de huidige. Hourglass zoomt in op deze actie als weerspiegeling van onze eigen maatschappij: het gevoel van het ‘einde der tijden’ leeft zeer sterk en zoekt naar een uitweg.
 
Gerechtsgebouw, gangpartij boven

Live action / performance: Op 17 maart zal Johanna Van Overmeir een performance uitvoeren in deze installatie waarbij ze zich onderdompelt in de petrischaal. Hierbij refereert ze naar een figuur uit het themaschilderij 'Het vlot van Medusa'. In tegenstelling tot de andere opvarenden, die kijken naar een punt aan de horizon, ligt deze drenkeling met zijn hoofd onder water. Hij verkiest een andere wereld, hij geeft zich over aan de zee.

Waar bevindt zich dit kunstwerk

Nog geen ticket?