Boek een overnachting in Oostende

LUC TUYMANS

LUC TUYMANS

Luc Tuymans (1958, Mortsel) 

Werken van deze kunstenaar

Animation, 2017

Animation, 2017 © Studio Luc Tuymans
LUC TUYMANS Sportstraat 48, 8400 Oostende

Locatie: stal nr. 51

Luc Tuymans (1958, Mortsel) is sinds jaar en dag gefascineerd door Géricault. De Franse schilder stierf op amper 32-jarige leeftijd – volgens sommige bronnen bezweek hij aan tuberculose, volgens andere werd een ongeluk in een paardenstal hem fataal – en Tuymans speelt in op dat biografische aspect door werk te tonen in de paardenstallen van de hippodroom. Hij toont er een fragment uit een nieuwe stop-motionfilm.

Luc Tuymans zal in de Mercator ook andere fragmenten uit dezelfde animatie tonen.

Animation, 2017

Animation, 2017
LUC TUYMANS

in samenwerking met Joris Van Poucke

Locatie: op het water (projectie) en in de gang (TV-scherm)

In 2014 stootte Tuymans online op de trailer van een B-film, A Twist of Sand. Daarin zwaait een figuur in een groep mensen met een witte vlag, als teken van overgave, waarna alle personages toch worden geëxecuteerd. Het moment net voor de executie vormde de inspiratiebron voor het schilderij The Shore. Zowel de trailer als het schilderij voeden op hun beurt een stop-motionanimatie, die Tuymans maakte in samenwerking met Joris Van Poucke. Tijdens het vlot worden drie fragmenten vertoond: één op een flatscreen op het schip, één geprojecteerd op het water voor de mercator, en één in de stallen van de Hippodroom.

Zeeofficier, 1982

Zeeofficier, 1982 © Studio Luc Tuymans
LUC TUYMANS Mercatordok , 8400 Oostende

Locatie: hut van de commandant

Het vlot van Medusa deed Luc Tuymans (1958, Mortsel) onmiddellijk denken aan een ander iconisch schilderij dat vertrok van een echte gebeurtenis: El tres de mayo van Francisco Goya, uit 1808. In dialoog met die twee ‘getuigenissen’ toont Tuymans een fictieve fantasmagorie in de hut van de commandant: een aquarel waarop een zeeofficier staat afgebeeld.

Waar bevinden zich werken van deze kunstenaar

Nog geen ticket?